Снимки: Ufactory

Роботизирани ръце помагат у дома

Агенция Монитор - сряда, 25-01-2017 - 12:27

Роботизираните ръце от големите фабрики навлизат все повече в домовете и малките предприятия, помагайки дори на хора с увреждания да се хранят. Цената на роботизираните ръце е проблем и освен при някои специфични случаи на употреба не впечатляват с умения. Ufactory иска да промени това представяйки две нови версии на своите роботизирани ръце насочени към масовите потребители. uArm Swift и Swift Pro ще бъдат достатъчно достъпни, за да се използват масово.

За разлика първия uArm продукт на Ufactory от 2014 г., новите прототипи за групово финансиране в Indiegogo са значително по-малки, по-силни и по-способни. И двата модела се движат по четири оси, вдигат до 500 гр. и работят на разстояние от 5 до 32 см. от основната.

uArm е специалист във вдигането и преместването на предмети, като за тази цел разполага с вендузата, хващач или Universal Holder. Модулна приставка наречена Seeed Grove предлага допълнителни инструменти, като електромагнит, RGB подсветка, мини вентилатор и сензори за движение, цвят, температура и влажност на въздуха.

Ръцете са задвижвани от Arduino с отворен код, като Ufactory позволява на потребителите да създават свои собствени програми и задачи за ръката чрез визуален език за програмиране базиран на Blockly. Програмирането става чрез USB, Bluetooth 4.0 връзка или директен контрол на ръката с клавиатура и мишка или смартфон приложението наречено uArm Play. Има и режим на ръчно обучение, което позволява роботизираната ръка да бъде направлявана ръчно от потребителя за извършването на определено движение.Базовия модел uArm Swift е предназначена за начинаещи със скромен набор от функции и размери 15 х 13.2 х 28.1 см и тегло от 1,2 кг. Swift Pro, от друга страна, е малко по-обемисти, но много по-прецизен, с точност до 0.2 мм, което му позволява извършването на по-деликатни задачи, като рисуване, 3D печат и лазерно гравиране. Със своята OpenMV Cam, Swift Pro може да разпознава, следват и реагира на лица, цветове и маркери, което му позволява да играе шах или малкия вентилатор да следи  лицето на потребителя.

Обикновено всичката тази технология има висока цена, като други роботизирани ръце с почти идентични спецификации са с цени от $ 1.600, а по-способните роботи може да струват до $ 30.000.


Такава висока цена за устройство, което сервира закуската или изпълнява функцията на роботизирана лампа за над бюрото е прекалено, затова Ufactory иска да направи Swift и Swift Pro много по-достъпни. В момента компанията търси финансиране в Indiegogo, като срещу само $ 209 може да се направи предпоръчка на базовия модел, което е едва 51 процента от очакваната продажна цена от $ 426.

Swift Pro в момента е с цена от $ 339 и се очаква да се продава за $ 626. Ако всичко върви по план, роботите uArm трябва да достигнат до потребителите в началото на май.

 
Тагове:  KSWIFTuArmSwift-ProUfactory

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.