Снмки: SpaceX

Костюма на SpaceX за Crew Dragon е готов

Агенция Монитор - неделя, 10-09-2017 - 14:47

Представената на скоро визия за космическите костюми за мисиите на SpaceX Crew Dragon, само загатваше как ще изглеждат. В публикация на Instagram основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX, Илон Мъск пусна изображение на футуристичния костюм до капсулата Crew Dragon с коментар „Космическия костюм за аеронавти до Crew Dragon”.

Под публикуваните от Мъск, преди това снимки на костюма, той твърдеше, че не е макет и вече е претърпял двойно вакуумно налягане. Предполага се, че това означава, че е тестван под налягане до две атмосфери вътрешно налягане или 1520,2 mmHg.

Поради на вид тънкия космически костюм и липсата на големи системи и връзки за поддържане на живота, е почти сигурно, че това не е истински космически костюм, а по-скоро подобен на аварийния костюм, използван от пилотите летящи на висока надморска височина, астронавтите на проекта Меркурий, космическата совалка (Space Shuttle) и екипажът на сегашните капсули "Съюз" използвани за превоз на астронавти до и от Международната Космическа Станция (МКС).

Разликата е, че истинските космически костюми, като тези, използвани за космически разходки по станцията или от астронавтите на Луната в началото на 70-те години, са всъщност миниатюрни космически кораби с напълно самостоятелни системи за поддържане на живота, като въздух, отопление и охлаждане и цялостна защита срещу изключително враждебната среда в космоса.


Сегашните космически костюми имат големи оребрения в зоните на ставите, които позволяват на астронавтите да се движат. Без тях костюмът ще се надуе, оставяйки астронавта безпомощен, неспособен да се движи.


Аварийният костюм, от друга страна, е предназначен за много по-проста задача за защита на астронавтите за кратко време, ако кабината на космически кораб се разхерметизира. След това херметичният костюм се надува и астронавта е обезопасен, докато проблемът бъде отстранен или се извърши аварийно връщане на Земята. Костюмът обаче не може да защити астронавта за много дълго време в средата извън капсулата.
Също така има няколко сектора, които позволяват движения за управление или евакуация от капсулата при нужда. Костюмът се надува, задържайки астронавта в седяща позиция, като може да движи малко ръцете и краката си.
Изображението показва, че костюмът изглежда е направен на няколко части, куртка, панталон, ботуши и ръкавици, както и пластмасова каска. Интересно е, как тези части се свързват заедно, защото изглежда, че не притежават обичайните метални пръстени, използвани при американските и руските костюми. Костюмът има допълнителни подложки за против износване на коленете, раменете и задните части.
Колко ефективен ще е този космически костюм, все още не е ясно, но е сигурно, че има стил

 
Тагове:  KSpaceXCrew-Dragon

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.