Кметовете по села сами ще предложат местата за изкупни пунктове.

Жандармерия пази черешите в Кюстендилско

Северина Иванова - понеделник, 15-05-2017 - 18:07

Жандармерията и тази година ще пази кюстендилските череши през юни, въпреки компрометираната реколта. На среща с кметове и кметски наместници по селата, шефът на полицията в Кюстендил – Росен Райчев запозна управниците с мерките, които се предвиждат тази година. „Измръзването на черешите предполага спад в продукцията, което обаче пък ще провокира по всяка вероятност по-високи цени и по-голям интерес. С оглед превенция и предотвратяване на действия, които са престъпни по масивите, охраната ще бъде на качествено ниво. Оправдан е полицейският ресурс, който ще ангажираме, тъй като едното е за сметка на другото - т.е малко количества, но високи цени. Това неминуемо ще доведе до увеличаване на апетита – повече набран плод за повече пари. Не изключвам да има напрежение. Още повече, че черешите не са унищожени напълно, има места, където са запазени, има и места където ги няма“, каза Росен Райчев.

Предвиждат се контролни - пропускателни пунктове, които ще бъдат подвижни, но основно позиционирани в района на селата Коняво и Николичевци.

В село Лелинци, например, реколтата е на 50 % запазена, а площите са близо 400 декара. „ Доволна съм, че ще има жандармерия. Миналата година правеха обходи. Ние в село Лелинци дори сами си охраняваме. Собствениците обикалят по график масивите“, заявиха хора от селото.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.