СНИМКА МОНИТОР

КЕВР се оправдаха с еврорегламент, пазели ВиК-тата от фалит

Агенция Монитор - петък, 21-04-2017 - 11:00

По-високи стандарти за качеството на ВиК услугите, довели до исканията от дружествата за поскъпване на водата. Това се оправдаха от КЕВР по повод установения от "Монитор" парадокс исканията на ВиК дружествата за увеличение на цената да скачат, вместо да падат след среща с експертите на комисията.

Д-р Ивайло Касчиев, директор „ВиК услуги“ в КЕВР обясни, че според стратегията за развитие на ВиК сектора трябват 12 млрд. лв., а от ЕС можем да разчитаме на 2 милиарда. „Останалите пари за нужните инвестиции трябва да се осигурят през цените. Сега по изискване на ЕС върви реформа по окрупняване на ВиК операторите и се залагат бизнес плановете за инвестициите. Това наложи и промени в регулаторната рамка, по която КЕВР работи с операторите. Бяха приети нови наредби за качеството в следващите 5 години. За нас е важно дали разходите и инвестициите ще позволят на оператора да изпълни тези стандарти и да не фалира. На второ място трябва да сме сигурни, че разходите му са правилно определени. От една страна, някои слагат разходи, които не са разрешени за включване, а има други пък - не включват всичко, което се налага. След всяко обсъждане на вариантите на бизнес плановете е логично да има движение на цените в двете посоки”, обясни още експертът от комисията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.