В заседанието на комитета взеха участие зам.-министърът на МРРБ Деница Николова /втората отдясно/ и Витория ди Вилафранка от ЕК /вдясно/. На откриването присъства и строителният министър Лиляна Павлова /вляво/.
СНИМКА МОНИТОР
200 млн. вече са разпределени

Договориха всеки пети лев от ЕС за регионални проекти

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 27-10-2016 - 16:15

Най-много са разпределените пари за обновяване на общини и пътища

Почти всеки пети лев от новата ОП „Региони в растеж“ /ОПРР/ вече е договорен. Става дума за около 550 милиона от общия ресурс от 3 млрд. лв. Това стана ясно по време на последното заседание на Комитета за наблюдение  на регионалната европрограма, което се проведе в четвъртък в Плевен.
В него взеха участие зам.-министърът на МРРБ Деница Николова и Витория ди Вилафранка, директор на главна дирекция „Градска и регионална политика“ в ЕК. В приветствието на отриването строителният министър Лиляна Павлова подчерта, че страната оценява високо

значението на субсидиите от ЕС за развитие на градовете.

Според нея основният акцент в работата на общините през този програмен период е не само да се усвояват парите, но и те да се влагат в проекти, които ще допринасят за растежа на икономиката и създаването на нови работни места. Тя добави, че над 76% от ресурса на програмата вече е отворена за кандидатстване с проекти. „250 проекта вече се разглеждат в общините, на които по новата европрограма вече са делегирани права на междинни звена, като част от тях вече са одобрени“, каза Павлова. „Най-голям напредък в договарянето има по оста, свързана с градското развитие в 39-те града. Там за програмния период инвестициите по ОПРР ще достигнат 1,5 млрд. лв. или почти половината от ресурса й. Другата сфера, в която има висока успеваемост е за рехабилитация на пътища. За тази цел по регионалната европрограма ресурсът е 380 млн. лв. Вече обаче има по тази ос договори за над 200 милиона“, утомни министърът.
Павлова подчерта и голямото значение на финансовия инженеринг. Тя прогнозира, че с ресурса за тази цел от 370 млн. лв. до края на програмния период ще могат

да се привлекат допълнителни инвестиции за поне 500 млн. лв.

„Това са проекти, носещи доходи и за това има много положителни примери от предишната ОПРР с пазари и спортни центрове“, обясни министърът.
Витория ди Вилафранка също подчерта, че парите от еврофондовете трябва да имат мултиплициращ ефект. „За това е важно да се задействат най-много финансови инструменти, свързани с фондовете на ЕС, защото средствата от Общността и националния бюджет никога не биха били достатъчни“, поясни тя. Представителят на ЕК припомни, че страната ни трябва да наваксва в развитието на жизнено важна инфраструктура. „Има още какво да се направи в инвестициите в двигателите на растежа, напр. в човешкия капитал. Трябва да се стремим да инвестираме още в иновации и за устойчиво енергийно развитие“, добави тя. Ди Вилафранка похвали изпълнението на ОПРР в България за миналия програмен период.
Както „Монитор“ вече писа, плановете на управляващия орган на ОПРР у нас е до края на следващата година да бъдат инвестирани по тази програма 700 млн. лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.