Иво Александров ще е сред солистите в концерта с музика на Арво Пярт.
Пръв ще звучи прочутият естонец Арво Пярт

Филхармонията с цикъл концерти „Музиката на Европа“

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 16:46

Софийската филхармония ще представи 28 концерта с музиката на 28-те страни членки на Европейския съюз. Те ще бъдат с участието на водещи български музиканти, студенти от Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ и гост-артисти от някои от другите държави от ЕС. Концертите ще бъдат всеки понеделник от 19.00 часа от януари до юни тази година в концертен комплекс „България“. Времевият отрязък съответства на българското председателство на Съвета на ЕС. Програмата включва както шедьоври на класическата музика, така и съвременни музикални образци. Солистите на концертите ще бъдат утвърдени родни музиканти, таланти, които все още развиват своя потенциал и солисти от Европа, доказали се на международната сцена.

Заради новогодишните празници първият концерт ще бъде днес, 2 януари, и е посветен на Естония – страната, от която приемаме председателството на Съвета на ЕС. В програмата ще звучи музиката на забележителния естонски композитор и дисидент Арво Пярт в изпълнение на Павел Златаров – цигулка, Маргарита Илиева – пиано, Иво Александров – контрабас, и със специалното участие на проф. Борислава Танева. Последният концерт в цикъла е посветен на Австрия – страната, която ще приеме председателството от нас.

Входът за всички концерти е свободен.

Проектът “Музиката на Европа“ се реализира с финансовата подкрепата на Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. на Национален фонд „Култура".

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.