Хан: Балканският митнически съюз е амбициозна цел

Агенция Монитор - петък, 17-03-2017 - 20:05

Идеята за Балкански митнически съюз е амбициозен проект, но реализацията му изисква много време и усилия, заяви днес еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за ТАНЮГ, цитирано от ТАСС.
Трябва да се види дали има отделни мерки, които биха могли бързо да се приложат при наличие на политическа воля, например, свободен превоз на стоки, движение на капитал, признаване на дипломи. Митническият съюз е донякъде амбициозна идея, тъй като ситуацията в района е различна, заяви еврокомисарят. По думите му в района има страни, които в голяма степен зависят от митническите такси, като с някои от тях ЕС има различни споразумения за свободна търговия. Да се промени всички това е доста трудно и изисква време, посочи Хан.
По-рано евокомисарят изрази подкрепа за идеята за създаване на общо митническо пространство, като самият той за първи път предложи тази идея на сръбския премиер Александър Вучич на икономическия форум в Давос, отбелязва ТАСС. След това сръбският премиер пристъпи към обсъждане на проекта с колегите си от региона, като проведе първи консултации с премиера на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, а също с албанския премиер Еди Рама.
Ние проведохме консервативна оценка на въздействията, според която създаването на общ пазар ще донесе над 80 хиляди работни места. Това е в краткосрочна и средносрочна перспектива, отбеляза Хан.
Проектът за балкански митнически съюз предвижда отказ от взимане на вътрешни такси и мита, а също от ограничения за превоз на стоки, и прилагане на обща митническа тарифа във всички страни на организацията. Балканският митнически съюз би обхванал пазар с население 18 милиона души, БВП на които през 2016 г. е възлизал на 243,5 милиарда долара.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.