Монитор

ЕП одобри безплатният интернет в 6000 зони

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 16:55

Европейският съюз ще субсидира създаването на 6000 безплатни безжични интернет зони. Това включва болници, библиотеки, сгради на администрацията и др., съобщават от пресслужбата на Европарламента.

Новата финансова схема беше приета в Европейския парламент с огромно мнозинство - 582 гласа „за“ срещу 98 "против" и 9 "въздържал се". Финансирането за плана ще бъде разпределено на балансиран географски принцип между държавите членки на първите кандидати до изчерпването на средствата.

Както „Монитор“ вече писа бюджетът по схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за периода 2017 - 2019 г. За да имат право да участват, обществените органи трябва да покрият разходите за най-малко три години и да предложат на потребителите безплатен и безопасен интернет. В допълнение към това финансирането от ЕС може да се ползва само, ако се изключи търговската реклама и събирането на лични данни за търговски цели.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.