Цената за наем на ски за седмица у нас е 50 евро.
МОНИТОР
В ЗИМНИТЕ НИ КУРОРТИ

Евтините нощувки компенсират цените на лифт картите

Агенция Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 16:55

Лифт картите в България са по-скъпи в сравнение с други европейски ски курорти, но цените на нощувките са на по-ниски цени. Туроператори твърдят, че тези цени са нормални за всички малки ски курорти и така цената на лифт картата в Банско например не е висока спрямо други курорти в Европа от същата величина.

По-ниските цени на нощувките в българските ски курорти са нож с две остриета, коментира туроператорът Димитър Попов пред bTV. От една страна, се създава конкуренция, но от друга, е налице риск от ниско качество на услугата. Най-голямото предимство на българските зимни курорти е, че по цени на настаняване нямаме конкуренция, посочи туроператорът.

Що се отнася до наема на ски оборудване, оказва се, че българските курорти нямат големи разминавания с европейските зимни комплекси. Цената за наем на ски за седмица е 50 евро в Банско. До 60 евро е цената в някои италиански, словенски и френски курорти.

Българите, които карат ски в чужбина, винаги са със собствено оборудване, отчете Попов.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пък посочи, че проблемът с дългото чакане за ски лифтовете е само през уикендите или в пика на сезона. Но проблемът е видим и е за поредна година, отчете той. Експертът даде пример с Австрия, където средният приход от турист е 1775 евро, а в България е 324 евро.

От бранша обясняват, че сънародниците ни най-често предпочитали Швейцария като ски дестинация, където средната цена за зимна ваканция излиза около 2500 евро. Само 6 хил. са българите обаче, които си позволяват да отидат в чужбина на ски, каза Румен Драганов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.