Снимката е илюстративна
За незаконен износ на тютюн

Над 3 милиона лева глоба за благоевградска фирма

Румен Жерев - събота, 14-04-2018 - 15:48

3 054 744 лв. глоба отнесе благоевградска фирма с гръцки управител за нередовен износ на 10 048,500 кг обработен „тютюн за пушене" т.е. нарязани на ивици тютюневи листа. Преди няколко дни митнически служители на ГКПП – Кулата, трасе „Изход“ извършили проверка на товарен автомобил влекач марка „ДАФ" и полуремарке марка „Шмитц" - хладилник с водач гръцки гражданин, който превозвал акцизна стока от Гърция за Румъния. В камиона имало 94 кашона, съдържащи общо 10 048,500 кг тютюнево изделие „тютюн за пушене" - нарязани на ивици тютюневи листа.

Собственик на камиона и тютюна е благоевградска фирма с управител гръцки гражданин, съобщиха от митниците. Според тяхната информация превозваният тютюн е без данъчен документ по ЗАДС, не са преставени нито фактура, нито митническа декларация, или придружителен административен документ, нито електронен административен документ. Както не са представени и документ на хартиен носител, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. Доказано е, че дружеството е осъществило състава на административно нарушение по чл. 126 от Закона за акцизите и данъчните складове.

Дължимият акциз от фирмата възлиза в размер на 1 527 372 лв. На базата на извършеното нарушение благоевградската фирма ще трябва да плати двойния размер на акцизната стока, а именно 3 054 744 лв., каквато е наложената имуществена санкция.

Районният съд в Петрич потвърди наказателното постановление с наложената санкция, като отне в полза на държавата тютюна и камиона с ремаркето превозващ го, който възлиза на стойност 17 250 лв.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.