pixabay.com

Седми сме по одобрени средства от еврофондовете

Венцислав Генков - петък, 13-10-2017 - 15:30

България е седма по одобрени от Европейската комисия финансови средства. Към днешна дата страната ни изпреварва Германия и Франция по този показател. Първа в класацията е Гърция, следвана от Естония и Финландия. Впечатление прави представянето на Хърватия, която последна се присъедини към 28-те страни-членки на Европейския съюз, но е преди Австрия и Нидерландия.

Страната ни има и проблеми по някой от европрограмите, показва доклад на ресорната парламентарна комисия. Най-големият е в „Наука и образование за интелигентен растеж“, където се наблюдава сериозно забавяне. Има реален риск да загубим до 166 млн. лв. по програмата, която е с общ бюджет 1.37 млрд. лв. 

От парламентарната комисия отчитат положително избора на т.нар. източен обход на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. Магистралата се строи с европейски средства по оперативна програма "Транспорт" и трябва да бъде завършена най-късно до края на 2023 г. В противен случай има риск България да връща парите, получени досега за всички изградени отсемки на аутобана, заради неизпълнени поети ангажименти. Забавяне е отчетено и по два жп проекта, тези за рехабилитация на линиите Пловдив-Бургас и Костенец-Първомай.

Данните показват, че страната ни се е справила добре и в усвояването на „старите“ фондове от предишния програмен период до 2013 г. Няма нито една програма, чието усвояване на средства да е под 95%. „Това определено е един успешен период въпреки политическите кризи заради смяната на правителства. Очевидно е създадена работеща администрация, която се е справила с проблемите“, коментира шефът на комисията Кристиан Вигенин. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.