СНИМКА МОНИТОР
Строителният министър Николай Нанков:

Най-добрият вариант за пътя по Кресненското дефиле е изграждането на две трасета

Агенция Монитор - четвъртък, 10-08-2017 - 12:34

Най-добрият вариант за пътя по Кресненското дефиле е изграждането на две трасета - в посока София да се качи източно от дефилето, а в обратна - да се запази сегашният път, като се разшири и се изправят завоите. Това обяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Според него пътят е много важен и е част от транспортен коридор номер 4 и затова не трябва да се политизира. От всички варианти, по думите на Нанков, този съчетава максимално всички изисквания по екологично, икономическо и социално отношение.

Проектът включва изграждането и на необходимата екологична инфраструктура, която да защити всички биологични видове - мрежови съоръжения, надлези, тунели за животни, което включва и шест връзки между двете трасета. Нанков добави, че технологично този вариант е и най-лесно и бързо изпълним. Той каза, че на 11 септември ще се състои обществено обсъждане на проекта в общините Симитли и Кресна.

Нанков е категоричен, че е безумно да се копае тунел в район, който е сеизмично най-активен у нас и с наличие на тежки магмени скали с повишено съдържание на радиоактивни елементи, в това число и уран. Не не последно място посочи, че е изключително скъпо съоръжение, което по думите му ще отнеме минимум 6 години за строителството.

Ако до май - юни 2019 година нямаме строително разрешение, ще загубим европейското финансиране, каза още Николай Нанков.

Министърът присъства в Пловдив на първа копка на реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.