Атаките са белег за проваления интеграционен модел

Проф. Владимир Чуков, арабист: Маргиналите са лесна плячка за радикализиране

Яна Йорданова - петък, 15-07-2016 - 19:07

По време на европейското по футбол имаше много по-малка вероятност за нападения. Френските власти да предприемат мерки срещу езика на омразата.

Визитка:

Проф. Владимир Чуков е роден е през 1960 г. в Атина

Завършил е Дамаския университет в Сирия

Автор на редица книги и изследвания по въпросите на Близкия изток, фундаментализма и исляма

 

 

- Проф. Чуков, как ще коментирате трагедията в Ница? По-различен ли е според вас този атентат от останалите или по-скоро тяхно продължение?

- Това е част от поредицата атентати във Франция от миналата година насам. Имам предвид нападението срещу „Шарли Ебдо“ на 7 януари, както и случилото се на 13 ноември в Париж. Виждаме в различни модификации повтарящи се обстоятелства. Става дума за извършители със сходен социален профил, по някакъв начин ангажирани с радикализация и влизащи в различни ситуации на тероризъм. Например при атаката срещу „Шарли Ебдо“ видяхте двамата братя Саид и Шериф Куаши, в атентата в Париж пък имаше цяла терористична клетка от десет души. При атентата в Ница още няма информация дали този човек е вълк- единак или е част от някаква клетка. Но има данни, които говорят, че е може би по-скоро второто, защото се оказва, че камионът, с който бе извършен този варварски акт, е бил нает два дни преди това. Стъклата са били сменени и са били бронирани. Очевидно кабината на терориста е била предварително подготвена. Така че не е ясно дали сам е подготвил всичко това или с други хора. Това трябва да бъде изяснено в следващите дни. Но наистина имаме сходна ситуация като цели. Мишените са същите, затова според мен става дума за инвенция. Такъв тип атентати виждаме за първи път на европейска територия. Виждали сме такива в Израел, Близкия Изток, но за Европа е новост.

- Всъщност още преди две години Ислямска държава призовава в пропагандното си списание Inspire за атака „да се използва камион – като косачка за трева.” Изненадва ли ви този подход?

- Всъщност това е тяхна практика. В Сирия се използват не само камиони, а и фадроми. В Афганистан се използват дори магарета. Става дума за цял инструментариум от способи, които се използват. Имаме концептуално послание. Още през 2014 представители на Ислямска държава призоваха да се убиват неверници навсякъде. Така че са позволени всички средства. Според мен е много интересен профилът на терориста. Има информации, че това е бил тих и едва ли не незабележим човек. Според съседите му няма белези, които да показват, че е бил религиозен човек, напротив. Има нещо друго интересно. Оказва се, че той не е бил познат на службите по тероризъм, а е бил част от криминалния контингент. Той е много силно причислен към онази част от френското общество, която е силно маргинализирана, социалният статус на която е характерен за този екстремизъм. Не знам дали е свързан с някоя от терористичните групировки-дали с Ислямска държава или Ал Кайда, или се е саморадикализирал. Следствието трябва да изясни това.

- Как си обяснявате, че този атентат се случва точно сега? Всички смятаха, че има по-голяма заплаха по време на европейското първенство по футбол, а трагедията се случи след него.

- Според мен по време на първенството по футбол имаше много по-малка вероятност за атаки, защото там бяха представени европейските страни. И ако нещо се беше случило, това щеше много силно да настрои целия свят срещу атентаторите. Включително и мюсюлманите, които гледаха мачовете. Така че един терористичен акт по време на първенството щеше да има голям отзвук и в ислямския свят. Другото важно нещо е, че атентатът е насочен срещу френската държава. Бе извършен точно на националния празник и респективно срещу онези, които по някакъв начин участват в отбелязването му. Цели се национална психоза, нещо характерно за Ислямска държава и Ал Кайда.

- Смятате ли обаче, че има големи пропуски в действията на органите на реда? И трябва ли да се промени и методът срещу тези хора?

- Наистина френските средства за масови информации обсипват органите за сигурност с невероятни критики. Дори беше заявено, че този терористичен акт е можело да бъде предотвратен.

- Възможно ли е наистина според вас?

- Факт е, че този човек е карал близо 2 километра. Очевидно, че полицаите не са действали ефективно. Трябва да се изяснят много неща, тъй като има твърдения, че полицаите са застреляли атентатора, тъй като няколко пъти не са успели да го задържат. Според други той е започнал да стреля срещу тях и тогава се се е самоубил. Дори още не е ясно дали е убит или се е самоубил.    Въпреки всичко, фактът, че този човек не е могъл да бъде спрян, е достатъчно показателен. Беше заявено и че е трябвало веднага да бъдат поставени пирони, които по принцип спират всеки нарушител. Очевидно много неща е трябвало да бъдат отработени. Още повече, че преди година властите там са били предупредени, че са възможни атентати от такъв вид.

- Наистина стана ясно, че преди година там е предотвратен тежък атентат по време на карнавал.

- Да, въпреки че и преди време млад мюсюлманин намушка с нож полицаи. Очевидно полицията е трябвало да е наясно, че може да се случат подобни терористични актове.

- Защо все пак Франция, непрекъснато си задаваме този въпрос и все още има неизвестно?

- Наистина многократно вече сме говорили за това.- за проваления интеграционен модел. Става дума за отглеждането на хора, които не са достатъчно привлечени в обществото. Те са изолирани или самоизолирани. Дълго време са били на социални помощи и когато това бъде прекратено, те формират своите гета. Спомняте ли си как през 2005 година млади французи от малцинствата започнаха да палят автомобили и то не само в Париж. И предишните случаи трябваше да бъдат червена лампичка за френските власти. 11 години по-късно виждаме, че това се превърна в кървави терористични актове. Неинтегрираните хора с течение на времето се превръщат в много лесна плячка на различни манипулатори и радикали, които привличат тези хора и им промиват мозъците. Сега това става чрез социалните мрежи-става дума за процес на радикализация благодарение на световната мрежа. И това не може да бъде контролирано.

- Може ли да се преборим с тероризма или вече е късно?

- Тук не става дума дали можем да спрем тероризма или не. Просто френската държава трябва много бързо да предприеме мерки, насочени срещу езика на омразата. Тази омраза, която разделя общество, която радикализира отделни групи. Не бива да се налива масло в огъня. Не случайно след случилото се в „Шарли Ебдо“ бяха отпуснати 300 милиона евро за борба с езика на омразата в медиите. В самата Франция има много напреднали процеси на маргинализация.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.