Албенко Методиев със своя служебен адвокат в районния съд в Пловдив
Авторът
ВКС разпредели делото да се гледа в Пловдив

Албенко и Борислав на свобода и с отменени присъди

Ели Крумова - понеделник, 11-12-2017 - 15:27

Мега телефонната измама в Първомай от 2015г. бе за 575 760 лева, от които 207 бона са върнати

Подсъдимите за мега телефонната измама за над половин милион лева отпреди две години в Първомай Албенко Зоев Методиев и Борислав Георгиев Димитров отдавна са на свобода с различни мерки за неотклонение заради проточилия се съдебен процес срещу тях. Първата присъда на Албенко бе 7 години затвор при първоначално строг режим, а на „колегата” му Борислав – 5 години зад решетките и 6 000 лева глоба. Наказанията бяха отменени от ВКС заради допуснати процесуални нарушения в хода на досъдебното производство и делото бе върнато на прокуратурата.

След като оттам отново внесли обвинителен акт срещу Албенко за измама, а срещу Борислав за вещно укривателство, делото за втори път трябваше да започне, но този път в районния съд в Пловдив. Това така и не случи, тъй като на разпоредителното заседание този понеделник не присъстваха подсъдимият Борислав Димитров от Горна Оряховица и неговият адвокат Красимир Елдъров, който бил зает с друг процес в Смолян. Борислав бил затруднен да се придвижи до Пловдив заради сложната метеорологична обстановка в Северна България, обясни адвокатът на Албенко.

Подсъдимият Албенко демонстрира добро настроение в присъствието на адвоката си и приятелката си Стефания пред съдебната зала

Мега измамата от септември 2015г. ошашави и полицаи, и редови граждани от цялата страна заради огромната сума, която мошениците успели да приберат от наивната стопанка на дома в Първомай. Баба Еленка Ангелова не само повярвала на версията на Албенко и на непознат мъж по телефона, че любимият й внук Ангел Янков е катастрофирал и трябва да брои пари за операцията му, но и помагала в разбиването на тайния и пълен с пари сейф.

На 8 септември 2015г. пенсионерката пуснала в дома си Албенко и първо му дала пенсията си от 500 лева. След това му казала, че внукът й има фирма и държи парите в сейф, скрит в пода под печката и го завела там. Дала на подсъдимия ъглошлайф, който обаче се оказал развален. С парите от пенсията на бабата Албенко отишъл и купил нов ъглошлайф, след което успял да разреже сейфа. Бабата в това време му придържала торбичка, в която Албенко пускал пачките, взети от сейфа.

Разпоредителното заседание в районния съд в Пловдив бе отложено заради отсъствието на единия от подсъдимите и на неговия адвокат

Общата сума, която успял да отмъкне, е 575 760 лева, от които след залавянето на двамата, били върнати на фирмата на внука 206 950 лева.  Стойността на невърнатата от измамата сума е за 368 810 лева, уточни прокурорът от районната прокуратура в Пловдив Бригита Байрякова.

Измамената баба Еленка поиска да бъде граждански ищец и частен обвинител по делото, като предяви иск за 500 лева. Ощетената фирма пусна граждански иск за общо 65 012 лева за имуществени вреди. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.