Ранната лабораторна диагностика подпомага точната терапия
Снимка
Един на всеки 14 в риск за рак на белия дроб

Болници спестяват изследване на тумори

Силвия Николова - четвъртък, 24-11-2016 - 16:38

Учени доказаха: непушачите също ги развиват

Болници пропускат да правят изследване на карценоми на белия дроб за определяне на хистоморфологичния тип и направо изпращат болните за генетични изследвания. Това съобщи бившият национален консултант по патология доц. д-р Анна Михова, като посочи примери от личната си практика. По думите й, налагало се пациенти да бъдат връщани, да се изчакват изследвания и така да се отлага лечението им с месец - два.

От години диагностиката не е добра заради нейната недостатъчност, няма единна здравна политика в това отношение. По тази причина в Националния раков регистър постъпват непълни данни за случаите. Това пък заяви доц. д-р Жасмина Михайлова - специалист по медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология във Военно-медицинска академия.

Тя обясни, че на практика, генетичните тестове не се поемат от здравната каса, а от фирмите. Всяка фирма обаче работела с различни лаборатории и се налагало пациентите да носят материал за изследване на няколко меса. Според нея, редно е в страната да има две-три лаборатории, в които да се правят всички изследвания на хора с туморни образувания, за да се пести време за лечението.

Една четвърт от пациентите с карцином на белия дроб никога не са били пушачи, съобщи изненадващо доц. Михайлова. По думите й има доказана пряка връзка между тютюнопушенето и карцинома на белия дроб, но другите рискови фактори са излагане на цигарен дим, радон, азбест, арсеник, талк и наследственост. Като сеф имат предвид тези данни се оказва, че един на всеки 14 мъж е в риск за рак на белия дроб.

В световен мащаб всяка година се откриват 1.8 млн. нови случаи на карцином на бял дроб, а 1.5 милиона умират от тази локализация. В Европа новооткритите случаи годишно са над 410 хиляди, а в България - 4160, посочи Михайлова. От засегнатите от карцином на бял дроб 81 на сто са мъже.

Рязко се увеличават случаите на мъже с карцином на бял дроб след 40-годишна възраст, допълни специалистът.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.