Google

Повече добавена реалност в приложенията за Android

Агенция Монитор - сряда, 21-03-2018 - 13:28

Като част от конференцията за разработчиците на игри (Game Developers Conference), която в момента се провежда в Калифорния, Google показа възможностите за добавена реалност (AR) на Android. Нови функции на приложенията от eBay, Ikea и други, показаха защо потребителите трябва да започнат да се интересуват от AR за мобилни устройства.

Основната добавена реалност, където цифрова графика се наслагва върху реалния свят е налична за телефоните от известно време, но по-бързата обработка и подобрените камери означават, че технологията сега изглежда по-добре от всякога. Представените, нови приложения използват ARCore, AR технологията, която се разработва заедно с Android.

Google показа своя нов AR експеримент, Just a Line, като позволява на потребителите да скицират цифрови рисунки в 3D пространство, посредством камерата на телефона си, който се поставя на мястото, докато потребителя се движи. Това е нещо, като опростена версия на добре познатото приложение за VR рисуване, Tilt Brush.

Междувременно eBay добави нова AR функция към приложението си за Android. Потребителите вече може да поставят виртуални кашони с различни размери върху артикулите, преди да ги изпратят, за да не харчат излишно пари за повече картон и опаковъчно фолио, отколкото действително е нужно. AR кутията се появява автоматично в приложението, след като потребителя продаде артикул.

Ikea вече е инвестирала доста в AR технологии. Предишни версии на приложението Ikea позволяваха на потребителите, поставянето на AR версии на мебели в реални помещения, за да проверят как се вписват в тях, но сега има подобрена версия на технологията в своето собствено приложение, Ikea Place. Приложението от известно време е налично и за iOS, използвайки конкурентната платформа ARKit на Apple.

Друго приложение, което прави преход от ARKit на iOS към ARCore на Android е Wayfair. Както и при Ikea, идеята е, потребителите може да видят как мебелите ще изглежда във техния дом, преди да ги купят, като може лесно да ги преместват и да ги оглеждат от всички ъгли, просто като променят позицията си.

Очаква се ARCore да намери място в още много приложения и игри през следващите месеци, според Google, но има нужда и от инсталирането и на приложението ARCore. Засега то работи само на телефоните Pixel, последните модели Samsung, LG V30, Asus ZenFone AR и OnePlus 5, но Google казва, че този списък ще нараства с течение на времето.

След приложенията за картографиране, услугите на облак, мобилните платформи, лаптопите и всичко останало, AR е последното бойно поле между Apple и Google. Apple беше първи с ARKit миналата година, но Google бърза наваксва.

Както ARKit, така и ARCore са инструменти за разработчици, по същество те правят целия процес по-лесен за създателите на приложения, които искат да включат елементи от добавената реалност в приложенията си за iOS или Android. Сега, когато тези инструменти са готови, AR ще навлезе много повече в телефоните през 2018 г.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.