Два ножа и тиксо подготвили за жертвата си тийнейджърите от Русе

ЖА­НЕ­ТА ЙОР­ДА­НО­ВА - петък, 17-03-2017 - 19:22

Адвокат Марковски поиска отвод на съдията по делото за убития таксиметров шофьор

Два ножа и тиксо са подготвили предварително за сломяване съпротивата на жертвата си двамата тийнейджъри от Русе, обвинени в убийството на таксиметровия шофьор в село Николово на 14 март т.г. Това стана ясно днес в съдебната зала в Окръжния съд в Русе при гледането на мерките за неотклонение на 17-годишните ученици – Николай В. и Деян Цв. Всеки един от тях има по двама адвокати, като със защитата на Николай се е заел топ адвокатът Марин Марковски.

Мерките на тийнейджърите бяха гледани в две отделни съдебни заседания, продължили четири часа и половина. Николай се разрида силно, сядайки на подсъдимата скамейка, а майка му не издържа на гледката и плачейки, се впусна с болния си крак да го прегръща и да му казва, че го обича.

Прокурорът по делото Радослав Градев поиска постоянна мярка „задържане под стража” и за двамата обвиняеми. В присъствието на баща си Деян обясни, че разбира искането и желае по-лека мярка.

„Когато извършихме това нещо, бяхме под влиянието на много наркотици, смесени с алкохол и марихуана”, каза Деян. Съдия Свилен Сирманов не се съобрази с искането на момчето и защитниците му и определи мярка „задържане под стража”. Тя може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд.

В заседанието за Николай адвокатите му поискаха съдебно-психиатрична експертиза, която да установи бил ли е той в състояние на временна невменяемост, след като преди деянието е употребил заедно с Деян амфетамини, екстази и марихуана в съчетание с уиски, ром и бира и дали сегашното му състояние позволява да участва в процеса. Съдия Сирманов обаче не уважи искането с мотива, че съдебно-психиатричната експертиза ще бъде назначена не на този етап, а по-късно в хода на делото. Адвокат Марковски го обвини в предубеденост, тъй като е взел становище, което било недопустимо за един независим съд, и поиска отвод. „Няма обосновано предположение, че Николай е извършил това престъпление, не са достатъчно доказателствата, от които да се изведе разбирането на прокуратурата, че трябва да бъде задържан”, каза още Марковски.

Определението за мярката за неотклонение на Николай ще бъде съобщена от съдия Сирманов утре в 11,30 часа.

Убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов потресе със своята жестокост. Двете момчета са наели таксито в Русе и поръчали да бъдат откарани в Николово. На почти безлюдна улица заплашили водача да им даде оборота, който бил едва 60 лева. Валери се съпротивлявал и тогава му били нанесени над 10 удара с нож.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.