Планински спасители издирват 40-годишен турист над Карлово(Обновена)

Ели Крумова - сряда, 14-12-2016 - 09:52

Мъжът изчезнал от преди три дни

Два екипа с по двама опитни планинари от Планинската спасителна служба в Карлово издирват 40-годишния Тодор Владимиров, който от вторник следобед е в неизвестност при самостоятелен поход в Стара планина. Туристът е от Русе и по данни на неговите близки е добър планинар, бил е добре екипиран за пребиваване на открито и е познавал добре района над Карлово. Това съобщи шефът на планинския спасителен отряд в Карлово Христо Стаматов.

Времето обаче горе в планината във вторник е било много лошо. Духал е силен вятър, който според метео станцията на връх Ботев е бил 40 м/секунда. Температурата е била минус 11 градуса, която при силния вятър се усещала поне като минус 20 градуса. Трайната снежна покривка в планината е около 10-15 сантиметра, като през нощта е валяло сняг, като в комбинация със силния вятър, това водело до снежни натрупвания и преспи, обясниха планинските спасители. „Надявам се опитът му да го е накарал да се скрие в подветрената страна на планината, на завет, но пък така ще е скрит от централните маршрути, където ще може да го намерим. Тук имаме и трайна снежна настилка и докато духаше вятър, продължи да вали сняг и да натрупва”, обясни Христо Стаматов.

Плановете на русенеца били от хижа „Добрила” в светлата част на деня да се придвижи до връх Ботев. Последно във вторник сутринта той се е чул по телефона със свой приятел, на когото казал, че бивакува на открито до връх Жълтец. Оттам плановете му били да слезе в хижа „Васил Левски”, но това така и не се случило.

Планинските спасители разговаряли с хижарите както на хижа „Васил Левски”, така и на намиращите се по-ниско хижи „Балкански рози” и „Хубавец”, но те са им казали, че не са виждали туриста. Сигналът за изчезването му в в централна Стара планина от западната страна на връх Ботев е бил получен във вторник около 14,10 часа от неговия приятел. Веднага към планината потеглили два екипа спасители, на които трябвали към 3-4 часа, за да стигнат до хижа „Левски”, откъдето започнали издирвателната акция на Тодор Владимиров.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.