Робот гъсеница строи супер къщи

агенция Монитор - понеделник, 01-05-2017 - 11:32

Изследователи от Масачузетския технологичен институт създадоха верижния робот "Диджитъл констракшън платформ" (DCP) във формата на гъсеница, който може да строи обекти от всякакъв размер, в това число и стени на сгради, предаде Лента.
Използваната в проекта технология напомня 3D печат, обаче в този случай с впръскващи строителните материали дюзи, разположени върху механични "ръце", а не вътре в устройството. Това позволява на робота да полага слоевете от строителния материал върху площ с почти всякакъв размер. Самата "ръка" се състои от голям хидравличен лост с четири степени на свобода и малък електрически манипулатор с шест степени на свобода.
За да се гарантира независимостта на системата, специалистите са я оборудвали с две слънчеви батерии с мощност 100 вата, които захранват основен и допълнителен акумулатор.
В предварителните тестове беше построена основата на куполно здание с височина 3,6 метра и диаметър 15 метра. Като основен строителен материал беше използвана полиуретанова пяна, която после може да се залее с бетон с помощта на работа. За изграждането на структурата бяха необходими по-малко от 13 часа.
Суровини за DCP могат да бъдат не само полиуретан и бетон, но също лед и грунт.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.