В търсене на перфектния служител

Яна Йорданова - вторник, 12-09-2017 - 17:40

Мъж отишъл на интервю за работа в голяма компания. HR мениджърът го попитал:

- Колко езика знаете?

- Три.

- А какви?

Тогава мъжът започнал да изброява: – Български, английски, френски.

- Добре, кажете ми нещо на английски.

- Guten Тag.

- Но това е на немски!

- Е, значи знам четири…


Звучи забавно, но сигурно всеки работодател у нас си мечтае да има служител, който владее четири езика. Защото се оказва, че квалифицираните кадри у нас са изчезващ вид. Или поне така смятат представителите на бизнеса. Много от тях дори са готови да раздуят щата си, като наемат нови служители. Въпросът е обаче дали има такива. Картината на пазара на труда показва, че всъщност има разминаване между търсене и предлагане и по-скоро липсват кадри за свободните позиции. Стана традиция фирмите да се оплакват от знанията и уменията на завършилите висше образование, а младежите пък да отказват оферти заради предлаганото ниско възнаграждение. Така вече години наред се въртим в омагьосания кръг на пазара на труда и бизнесът продължава да организира състезания от типа“В търсене на перфектния служител”. Продължава и да се оплаква, че цветът на нацията изтича навън ежегодно и същевременно да се моли един ден да се завърне у нас, където да приложи знанията, придобити в престижни европейски вузове. Сега вече се появиха твърдения, че заради Brexit наши младежи наистина смятат да проучат възможностите у нас и да се реализират в родни фирми. Въпросът е какво обаче ще им предложи бизнесът. Добре е и че много работодатели смятат да наемат нови служители, но при какви условия?

У нас все още битува мнението, че младежите ни изповядват максимата, че тате носи, а мама меси. Може би обаче това ново поколение не е толкова некомпетентно и мързеливо, колкото се смята. Или поне такъв етикет му бе поставен през последните няколко години. Това лято пък, особено в туристическия бранш, дори се опариха от чужд персонал. А смятахме, че украинчетата и молдовчетата са по-работливи. Така че е време да разбием някои митове и да направим така, че да задържим младите хора у нас. А работодателите да вложат в обучението и квалификацията им. После всичко се отплаща. Все пак образованието е най-добрата инвестиция. Иначе ще продължаваме да си търсим перфектния служител, който все не идва, и да се оплакваме, че цветът на нацията изтича, а тук са останали само неграмотни и некомпетентни младежи.
 

 

 

 

 

 

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.