Министърът на вътрешните работи Валентин Радев

Искаме още 400 млн. евро от Брюксел за миграцията

Агенция Монитор - четвъртък, 18-05-2017 - 17:09

България очаква от ЕС допълнителни 400 млн. евро за справяне с миграцията за 10-годишен период. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, цитиран от БТА. Радев се е срещнал и с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, пред когото е настоял за удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 млн. евро за същата цел. България трябва да усвои средствата от първия транш от сумата до края на септември, а останалите – до януари. Има обаче известно забавяне в провеждането на обществените поръчки, поради което и Радев е поискал отсрочката.

Министърът посочи, че България настоява и за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Коментарът му бе по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли. По думите на Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. „Държим първата страна да не бъде отговорна докрай. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем „наказвани“ да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо“, поясни Радев. И добави, че не срещаме пълно разбиране от другите държави, но изрази надежда, че до нашето председателство на Съвета на ЕС ще направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят.
„Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2,5 млн. мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава“, попита той.
В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.