Учени съживиха замразен ембрион

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 12:18

Учени съобщават, че за първи път са успели да реанимират дълбоко замразени ембриони на рибата зебра (Danio rerio). Методът може да се използва, за да се запазят ембриони и на други гръбначни видове, които са застрашени от изчезване, писа „Сайънс дейли“.

Постижението е на учени от Университета на Минесота, които са използвали комбинация от лазери, златни частици и антифриз.

Преди замразяването на 223-те ембриона изследователите вкарват в тях малки златни наночастици покрити с антифриз, които заменят водните молекули в клетките. Когато настъпи време ембрионът да се "размрази", учените насочиха към ембрионите лазер. Лазерният лъч нагря златните частици и затопли ембрионите отвътре. Само за една хилядна от секундата температура на ембриона нарасна от -196° С до 20° С.

Оказа се, че повече от две трети от ембрионите са починали в рамките на час след размразяване. До следващия ден 90% от ембрионите са били мъртви. Въпреки това, учените смятат, че има напредък в подобряването на методите на криогенно замразяване, тъй като при предишните проучвания всички ембриони са загинали веднага след размразяването.

Учените възнамеряват да подобрят метода, защото замразяването може да помогне да се запази морското биоразнообразие, както и генетично модифицираните риби, които специалистите използват за изучаване на човешките заболявания. Но първо изследователите трябва да гарантират, че 100% от ембрионите ще оцелеят с новия метод.

Прилагането на криогенеза е на ръба на фантастиката, но винаги е било популярно. Учените са убедени, че ще успеят до няколко години да започна възкресяването на хора. Идеята е тялото да се постави в дълбоко замразено състояние в момента на смъртта и така се съхранява до някакъв момент в бъдещето.

Някои учени вярват, че подобно възкресение ще бъде възможно след 20-30 години.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.