Вреди за над 8,41 млн. лева при обществените поръчки

Агенция Монитор - сряда, 17-05-2017 - 16:49

Вреди за над 8, 41 млн. лева при обществените поръчки. Това показва докладът за работата на Агенцията за държавен финансов надзор за 2016 година, който кабинетът гласува на своето заседание. Така през миналата година са направени общо 644 проверки , като от агенцията са предотвратили щети за над 1,09 млн. лева.

Проверени са точно 2016 поръчки, като нарушения са установени при 784 от тях или при 39 на сто. При 341 от тях става дума за спазване на принципите на прозрачност, лоялна конкуренция и равнопоставеност. При 30 пък е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите. При 15 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени и срокове за изпълнение., без да са били налице законови основания за това. 441 или при 22% от обществени поръчки пък са с нарушения от процедурен характер, сред които неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне и други.

Финансовите инспектори са установили 286 случая на възложени обществени поръчки за 58,8 млн. лева, при които не са проведени съответните законови процедури или не са събрани оферти чрез публикуване на покани за избор на изпълнител на обществената поръчка при наличие на всички основания за това. Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки, пише в доклада. На органите на прокуратурата са изпратени 101 доклада от извършени финансови инспекции и проверки.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.