До 1700 лв. скачат учителските заплати

Агенция Монитор - четвъртък, 10-08-2017 - 17:24

Към края на мандата заплатата на учителите чисто ще бъде между 1600 и 1700 лева, а директорската - към 2000 лв. Очаква се тези суми да бъдат постигнати на равни стъпки до 2021 г. Това обеща министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на бТВ.

„Те заслужават повече, трябва да предоставим повече средства на учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме база за всички останали професии", каза още министърът. Той потвърди, че ще има повече средства за училища, които работят с деца от уязвими групи. Там учителите трябвало да полагат много повече усилия, за да компенсират дефицитите.

18-20% от учениците не владеят български език, каза още Вълчев. По думите му освен преподавателите няма кой друг да се справи с този проблем.

Идеята за обхващането на 4-годишните в предучилищни групи е насочена главно към семейства, в които родителите имат по-ниско образование, за да се даде шанс на децата. Относно приема в първи клас Вълчев уточни: "Каквито и критерии да изберем, те ще бъдат счетени за дискриминационни. Принципът за близост беше избран още миналата година, но се получиха злоупотреби с адресните регистрации, които се опитваме да елиминираме с принципа на уседналост."

Сигналите за злоупотреба бяха предимно с критерия месторабота, местожителство, настоящ адрес. Родителите могат да осъществяват контрол, ние трябва да имаме измерими и проверими критерии, допълни още образователният министър.

Красимир Вълчев уточни още, че ще се променят критериите за самоцелно задържане на учениците, като се смени системата за делегираните бюджети. Предвижда се до 2019 година да се въведе финансиране на училищата в зависимост от образователните резултати.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.