Акад. Петя Василева, офталмолог, СОБАЛ „Академик Пашев:

Очите реагират на препаратите в басейните

Яна Йорданова - сряда, 05-07-2017 - 21:00

- Акад. Василева, как можем да предпазим очите от слънцето през лятото и какви мерки да предприемем?

- Окото е част от целия организъм. Така че факторите, които увреждат организма, увреждат и окото. Най-общо казано, това са кръвното налягане, повишената кръвна захар и др. Затова трябва да си спомняме популярния израз „здраво око, здрав организъм“. Профилактичните прегледи имат огромно значение и за очното здраве, така че не може да говорим изолирано за окото. Трябва да имаме предвид няколко неща - условия на работа, часове натоварване, протекцията от UV лъчите. Хората погрешно смятат, че трябва да се предпазват само от слънцето, а UV лъчите минават и през облаците. Така че особено хора, които са с очни проблеми, и предписани очила, е най-добре те да бъдат с такава протекция. Те най-общо се наричат фотосоларни. Хората ги свързват с тъмни стъкла, но не е така. Бих препоръчала да не купувате очила от пазара. Знам, че хората ги предпочитат, защото са евтини. Наблягат на това, че са с модерна форма, очилата са моден аксесоар, но водещото трябва да бъде протекцията от UV лъчите.

- Кои групи са най-уязвими?

- Най вече децата. Изпитваме особена отговорност, когато се занимаваме с деца. От правилните грижи за очите зависи цялостното им развитие - социализирането им в обществото. Но у нас се подценява грижата за очите на децата. Всички деца задължително трябва да бъдат прегледани за първи път между 3-6 месец. Причината е, че има над 2000 вродени системни проблеми, които засягат очите. Това го знаят най-добрите специалисти. Вторият преглед трябва да бъде около 3-годишна възраст. След това всяка година в училище, особено заради продължителното взиране в различни дисплей – телефони, таблети, компютри, телевизори, които са част от ежедневието им. Окото се поставя в условия на свръхнатоварване, към които то еволюционно не е приспособено. Особено като имаме предвид, че някои деца не се откъсват от телевизионните екрани. Това важи дори за 3-годишните. А възрастните не осъзнават опасностите от това. Компютрите не бива да се използват за игри, но това е страхотен бизнес.

Също така трябва да имаме предвид и басейните през лятото. Има очи, които остро реагират на дезинфекционните препарати в басейните. Това трябва да имаме предвид през лятото.

Протекцията от UV лъчи и от всякакви други вредности (най вече тютюнопушене) е особено важно с напредване на възрастта, когато наблюдаваме редица заболявания – катаракта, глаукома, диабет. Важно е да използваме шапки и козирки. Ултравиолетовите лъчи и слънчевата светлина водят и до перде.

 

- До колко е нормално сълзенето на очите на слънце?

- Това е друга много важна и голяма тема. За съжаление нямаме регистри и база данни. Хората посещават различни лекари. Заболяванията на очната повърхност и сълзенето са огромен проблем и те са болест на съвременността. Става дума за нарушение на слъзния филм. Основна роля имат зрителното натоварване, но и замърсяването на въздуха. Окото винаги е отворено и е в контакт с атмосферата. Можем да не го усещаме, но това оказва влияние.

- Каква роля играе хидратацията на организма?

- Минималният прием вода на ден, който препоръчваме, е един литър. Когато обаче човек се поти, иска да консумира повече солени храни. Вярно е, че има хора, които изобщо не пият течности, но в горещините това трябва да се коригира – да 2-3 литра.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.