ИНТЕРНЕТ

България и Франция ще привличат заедно китайски туристи

Агенция Монитор - неделя, 24-01-2016 - 17:55

България и Франция ще привличат заедно китайски туристи. Двете страни са започнали подготовка за координирани усилия, насочени към китайския пазар. Това съобщиха от министерството на туризма. Договорката е постигната в рамките на срещите на министър Николина Ангелкова при посещението на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид. Там тя е провела разговори с Мишел Дюрио, началник на секция „Туризъм“ и политически съветник в Министерството на външните работи на Франция.

За Франция привличането на туристи от Азия е обект на дългосрочна стратегия, като до 2020 г. очакват да посреща по 5 млн. китайски туристи годишно. "За нас е важно да се поучим от вашия опит и ако е възможно, да използваме развитата ви мрежа от изнесени визови центрове в Китай. България може да предложи много и за разработването на общ туристически продукт с Франция, което ще има положителен ефект и за двете страни", отбеляза министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра си. Тя подчерта, че страната ни има много добри изходни позиции в това отношение и наскоро бе подписан Меморандум за сътрудничество с Китай.

България е видима на френския туристически пазар и често излизат различни новини за възможностите за туризъм в страната, посочи от своята страна Мишел Дюрио. Той подчерта още, че е запознат със стратегията на България да заложи на личното отношение при рекламата на страната и изрази готовност да съдейства за привличането на известни френски актьори за популяризирането й във Франция.

В рамките на FITUR министър Ангелкова разговаря и с министъра на културата и туризма на Турция Махир Юнал. Тя уведоми турския си колега, че облекчените визови процедури ще действат и тази година. Двамата се договориха да ускорят работата по разработването на общ туристически продукт за далечните пазари и да организират реципрочни дни на България в Истанбул и дни на Турция в София.

С Испания пък сме се разбрали да подпишем меморандум за сътрудничество на престоящото Международно туристическо изложение ITB в Берлин. Както и да получим съдействие от Мадрид за обучение на кадрите в туризма.