Решетката на Citroen Jumpy се простира от двете страни на шевроните до вътрешността на фаровете.
Снимки Peugeot, Citroen, Toyota
Французи и японци обединиха усилия в името на бизнеса

Една кола с три лица

Денислав Стоянов - сряда, 06-04-2016 - 16:00

Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Toyota ProAce се различават по логото и решетката

В началото на март в Женева дебютираха пътническите ванове Peugeot Traveller и Citroen SpaceTourer, а преди брони дни концернът PSA показа и лекотоварните версии на моделите, които запазват познатите имена Expert и Jumpy. Те с право могат да бъдат наречени дълголетници, тъй като тяхната премиера се състоя преди 9 години, през януари 2007 г. При разработката на дългоочакваните наследници, французите са се отказали от сътрудничеството си с Fiat в полза на новия партньор в лицето на Toyota. Новите модели Peugeot Expert и Citroen Jumpy застават в гамата на концерна PSA между „баничарките” Partner и Berlingo, и големите фургони Boxer и Jumper. В европейската гама на Toyota това е единственият лекотоварен модел. Сътрудничеството на PSA с Toyota започна преди повече от 10 години – най-напред при леките автомобили, когато през 2005 г. съвместно бяха създадени моделите Peugeot 107, Citroen C1 и Toyota Aygo. Две години по-късно в Европа стартираха продажбите на микробусите и фургоните Toyota ProAce, които се отличаваха от моделите Peugeot Expert и Citroen Jumpy само по емблемите и радиаторните решетки. Сега японците са участвали пълноценно в разработката на новото семейство.

Новата висока радиаторна решетка с лъва в центъра и двойните светлини на Expert напомнят на Peugeot 508.

Новите лекотоварни модели са предназначени за широк спектър професионалисти, за различни занаяти, строителни работи, доставки, услуги, организации. Моделите ще се предлагат във варианти фургон, комби - с два реда седалки и товарен отсек, удължена кабина и шаси кабина, предназначена за поставянето на специални надстройки. Фургоните се предлагат в три дължини, което позволява на всеки професионалист да избере автомобил в зависимост от неговите нужди и бизнес.

Дизайнът на предната част с трапецовидна долна решетка приобщава ProAce към семейството на Toyota.

Отвън новите поколения на моделите Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Toyota ProAce както и преди са сведени до различно оформление на предниците, но в действителност това е една и съща кола. Новото поколение е изградено на модулната платформа EMP2, която е обща за много леки автомобили на концерна PSA, но до сега най-големият модел на тази база беше компактния ван Citroen Grand C4 Picasso.

Широката странична врата издава щедър обем и много възможности за оборудване и трансформации.

Гъвкавата платформа е позволила да се варира не само с дължината на задния надвес, но също така да се променя и размера на междуосието. Задните надвеси са с дължина 80 см и 1,15 м, а междуосията - 2,92 м и 3,27 м. Тяхната комбинация води до предлагането на три дължини - 4,60 м с късо разстояние между осите, 4,95 м и 5,30 м с дълго разстояние между осите. Товароподемността на всички версии е еднаква - 1400 кг.

Задните врати се отварят на 250 градуса и позволяват да не се излиза върху пътното платно при паркиране до тротоара.

В най-компактния фургон товарното отделение е 5,1 куб.м, а дължината му – 2,06 метра. Най-голямата версия може да се похвали с дължина на товарния отсек от 2,76 м и обем 6,6 куб.м, което е само 1,4 куб.м по-малко от най-малкия вариант на Boxer. Височината от 1,90 м позволява свободен достъп до подземни паркинги, което често е трудно за автомобили от сегмента. За превоз на дълги предмети може да се поръча сгъваема седалка за втория пътник и люк в преградната стена зад кабината. В този случай дължината на товарната платформа от дясната страна ще се увеличи с още 1,26 м и ще достигне 4 метра. Новите ванове могат да теглят прикачен товар до 2,5 тона.

Водачът да може да следи всички функции на Head-up дисплей пред него и на 7-инчовия сензорен екран.

Интериорът на новите Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Toyota ProAce е вдъхновен от пътническите автомобили, като същевременно е подходящ за професионална употреба, така че всяко придвижване да е ефективно и спокойно. Тапицерията на седалките е изработена от здрави материали и осигурява висок комфорт. Новите модели в различните си версии разполагат с най-разнообразни тапицерии - плат третиран с графичен ефект, промазан плат или комбинация от двете.

Панелът на бордното табло е повдигнат и заедно с високата позиция за управление позволява отличен обзор.

Продажбата на новите модели Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Toyota ProAce на европейския пазар ще започне веднага след официалната премиера на изложението за лекотоварни автомобили в Бирмингам в края на април. Автомобилите ще се предлагат и у нас.

Тагове:  ToyotaPeugeotCitroenPSA

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.