Оказва се, че липсват адекватни грижи за психичноболните след изписването им.
След изписването им

Психично болните без лекарства

Силвия Николова - сряда, 07-09-2016 - 13:10

70 000 страдат от шизофрении

Психично болните остават за цял месец без лекарства, след като бъдат изписани от психиатричните отделения в болниците. За това алармират от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. От съсловната организация обясняват липсата на медикаменти с „неясните процедури при изписване на пациенти, преминали стационарно лечение в психиатричните отделения“.

Болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, не получават поддържащо лечение за периода след хоспитализацията. Не са изключени случаи, в които по време на хоспитализацията се налага

смяна на лечението

за психичното заболяване. След изписването от отделението, болните имат право на контролен преглед. При този преглед, както и по време на престоя в съответния център за психично здраве, не е регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти. Така от Българския лекарски съюз разясняват проблема и предупреждават, че 30 дни без хапчета психично болните може да се влошат и проведеното болнично лечение да се окаже без резултат.

Протоколи за лечение с медикаменти се издават от амбулаторните психиатрични служби, където пациентите се насочват с направление МЗ-НЗОК № 3. Това обаче става 30 дни, след като пациентът е изписан от лечебното заведение.

От съсловната организация молят касата да даде указания на личните лекари как точно да процедират, за да получават хората лекарствата си без прекъсване.

Проблемът с медикаментите на психично болните е сериозен. Ще се търсят начини как той

да бъде решен веднага

щом се събере Надзорният съвет на НЗОК, увериха от финансово-осигурителната институция.

Около 70 000 души у нас страдат от шизофрения. Не повече от 2% от тях могат да отключат агресия и да извършат тежки криминални престъпления, казаха психолози.

В ЕС 40% от хората са с някакви психични отклонения.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.