Масово в Кюстендилско

Роми без лични карти стоят без работа

Северина Иванова - неделя, 17-04-2016 - 12:55

Липсата на лични карти спъва сключване на еднодневните трудови договори за сезонна работа в Кюстендил с представители на ромския квартал „Изток“. На това се натъкнали инспекторите в областния град. Най-често свидетелствата за самоличност били у лихвари, на които бедните дължали пари.

Еднодневните трудови договори се въведоха миналата година и те се сключват предимно от земеделски стопани, когато наемат работници за прибиране на реколтата. Цената на един договор излиза осем лева, а парите се плащат в данъчното. „ Много често при проверките миналата година, когато правихме установявахме, че ромите нямат документи и това затруднява работодателите. Те не могат да нанесат данните във формулярите, и често стават обект на санкции. Ще припомня, че глобата за липса на договор е 1 500 лева“, коментира шефът на трудовата инспекция инж. Валентин Златински.

„Искам да напомня на земеделските производители ,че предстои кампания по издаване на еднодневни трудови договори. Проверките ще започнат при старта на черешобера при наемането на берачи на череши.Тези договори са гаранция на наетите,че ще бъдат осигурени и ще получат надница. Миналата година 15 фирми са се възползвали от еднодневните договори, чиято бройка е около 1000”, подчерта Валентин Златински.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.