Срещата между шефовете на „Музикаутор“ и БНР в СЕМ.
СНИМКА: БТА
Разбраха се на среща в Съвета за електронни медии

БНР и „Музикаутор” на нови преговори в понеделник

Гергана Николова - четвъртък, 05-01-2017 - 19:19

От сдружението трябва да изпратят официалното си предложение към радиото утре

Да подновят преговорите за това колко трябва да изплаща Българското национално радио на „Музикаутор” се разбраха генералният директор на БНР Александър Велев и изп. директор на сдружението Иван Димитров. Това стана по време на среща, организирана от Съвета за електронни медии, на която присъства и Георги Дамянов – директор на Дирекция "Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата. Трябва да бъдат предприети мерки в полза на обществения интерес, заяви председателят на СЕМ Мария Стоянова, като изрази разочарованието си, че въпросът не е отнесен до медийния регулатор предварително. Поради тази причина тя поиска от БНР и „Музикаутор” да прилагат копия на официалната си кореспонденция и до тях.

Диалогът между радиото и сдружението ще се поднови още утре, когато се очаква вторите да изпратят своето предложение за модела на изплащане на правата.

„Говоря от свое име, но мисля, че голяма част от българските автори ще застанат зад мнението ми – в момента ние сме между чука и наковалнята. Защото, от една страна, „Музикаутор” защитават и управляват нашите права. От друга страна обаче, ако националното радио е сред малкото, които не залагат на комерсиалната музика и пускат и други, не толкова известни български песни. Дава поле за изява на нашите творби. Апелирам да се намери златната среда и всеки, ако е необходимо, да направи компромис, за да бъде постигнато споразумение”, заяви по време на срещата музикантът Калин Вельов. Кирил Маричков, който е член на УС на „Музикаутор”, също изрази надеждата си, че радиото и организацията ще успеят да договорят бъдещите си отношения.

В момента по БНР звучи единствено класика, джаз музика и автентичен фолклор. Дотук се стигна, след като на 1 януари тази година влезе в сила нотариалната покана, с която от организацията за колективно управление на права налагат забрана на радиото да пуска в ефир песни от репертоара й. Именно този документ Александър Велев определи като опит за налагане на натиск върху преговорите. Той добави още, че заради увеличеното потребление на музика в ефира, екипът му излязъл с предложение пред „Музикаутор”, в рамките на което БНР ще трябва да заплаща отново 1% от държавната си субсидия, но процентът от рекламните приходи да се увеличи от 4,55 на 10. „Това е плаваща сума, а за нас е важно обществената медия да бъде еднакво третирана с частните радиа – такива са европейските стандарти и има логика в това. Всички се борят наравно за вниманието на хората и рекламодателите”, обясни председателят на „Музикаутор” Ясен Козев. „Нашата идея е да изравним нивата на частния сектор и държавното радио, като предлагаме това да стане постепенно в рамките на 3 до 5 години.“

 

Интервю с Иван Димитров, изп. дир. на „Музикаутор” четете тук!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.