Тримата обвиняеми за разстрела на Митьо Мантата бяха доведени в съдебната зала със засилена охрана.
Христо Христов

Разпитват 67 свидетели по дело за разстрел на ромски бос

Христо Христов - сряда, 11-01-2017 - 14:36

67 свидетели и 10 вещи лица ще бъдат разпитани в рамките на три дни от 5-членен състав на старозагорския окръжен съд, който даде ход на наказателно дело за показен разстрел на ромски бос.Очаква се присъдите да бъдат произнесени на 1 март.

Тежкият инцидент е от 7 август 2015 година, когато с 9 куршума в гърдите и главата показно насред Чирпан беше разстрелян 48-годишният Митьо Калчев – Мантата, а при стрелбата беше ранен племенникът му Христос Гавазов.И тримата обвиняеми за престъпните деяния : Динко Янков /24/, Ангел Илиев /25/ и Динко Атанасов /39/ отказаха делото да се гледа по съкратената процедура и отказаха да признаят вината си.С тяхната защита са ангажирани четирима адвокати от кантората на Марин Марковски.

Съдебният състав отхвърли исканията за 9 граждански иска от страна на пострадалите в размер на 485 000 лв, но за сметка на това конституира като граждански обвинители 5 лица, сред които и докараният с белезници обвиняем за убийство на съперника на Мантата – Ангел Динков – Стария Гагарин Калчо Митев.

Най- голямата зала на старозагорската съдебна палата не успя да побере всички дошли за предварителното изслушване: въоръжени служители на охраната разделяха представителите на двата, враждуващи от десетилетия ромски рода .

Прокурор Петър Василев е повдигнал срещу тримата задържани обвинение за убийство по особено мъчителен начин, опит за още едно убийство и застрашаване живота на множество свидетели.

Убийството на Мантата е станало пред работилница за поправка на гуми, при аутопсията в тялото му са намерени 9 куршума, а притеклият се на помощ 24-годишен тогава Христос Гавазов е бил намушкан в гръб с нож и по чудо се разминал със смъртта.

Показният разстрел на Митьо Калчев през лятото на 2015 година стана причина за въвеждането на засилена полицейска охрана в ромския квартал на Чирпан поради опасения от кървава вендета. 5 месеца по-късно кървавата разплата все пак се състоя- пред дома му беше застрелян 54-годишният Ангел Динков, познат като Стария Гагарин. Куршумите изстреля в тялото му синът на Мантата Калчо.

При арестта на екзекуторите от рода на Гагарините са били намерени и иззети два пистолета „Макаров“ с изтрити номера и два ножа.

Многобройните фамилии на Мантите и Гагарините живеят от десетилетия на една и съща улица „Кокиче“ в ромския квартал на малкия тракийски град.Никой не може да каже със сигурност от кога точно датира враждата между тях, не се знае и точният брой на периодично възникващите скандали и дадените жертви от двете страни. Според призовани като свидетели по стартиралото НОХД 589 /2016 всичко тръгнало от спор за красива мома в началото на 60-те години на миналия ХХ век.Неофициално се знае , че членове на двете фамилии се занимават с лихварство и търговия с контрабандни папироси.

Убитият показно Митьо Мантата има 5 деца на различна възраст от две жени.

Част от призованите свидетели са в неизвестност, със сигурност поне двама са напуснали България. Повечето са напълно неграмотни и имат по няколко присъди зад гърба си .

Част от тях ще бъдат призовани до края на януари и по делото за разстреля на Стария Гагарин.

В затвора задържаните са настанени вече втора година в различни килии заради опасността да се сбият.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.