Разрешиха корабоплаването в целия български участък на Дунав

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - петък, 17-02-2017 - 16:11

Разрешено е корабоплаването от днес в целия български участък на река Дунав – от Силистра до устието на река Тимок, съобщиха от Речния надзор в Русе. Изпратено е съобщение до корабоводителите да се движат с повишено внимание, тъй като много от навигационните знаци, които маркират плавателния път, или са отнесени от ледохода, или липсват.

Забраната за корабоплаването бе въведена заради ледовите явления. При Русе реката бе напълно замръзнала в продължение на три дни – на 2, 3 и 4 февруари, но при Силистра леденият запор продължи месец. В участъка от устието на Тимок до Долни Вадин корабоплаването бе разрешено на 26 януари, а от Долни Вадин до Русе – на 6 февруари, а забраната от Русе до Силистра остана. Ледоходът при Силистра днес е едва 5 процента.

14-те плавателни съда, които изчакваха край Попина по-добри условия, са с неголеми щети от замръзването на реката. След вдигането на забраната те са продължили по пътя си.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.