Близките на донорите получиха статуетки.
Снимка Авторът

1100 българи чакат за трансплантация

Иван Първанов - четвъртък, 12-10-2017 - 16:20

1100 българи и над 60 хил. европейци чакат трансплантации на различни органи. Това стана ясно по време на отбелязването на Европейската седмица на донорството в областната болница във Велико Търново. Координаторът по донорство и началник на отделението по реанимация д-р Сибила Маринова връчи статуетки на близките на седемте човека, станали донори през тази година и спасили с органите си живота на други хора. „Трансплантацията не е търговия с органи, а изключително благороден акт и хората трябва да разберат това и да ни подкрепят. За нас е важно чакащите в списъка за трансплантация да намаляват, а не да се увеличават с всяка следваща година. Ние, координаторите по донорство отнемаме надеждата на едни, за да я върнем на други.има нужда от законодателна промяна, така че хората приживе да могат да дават съгласието си за донорство, а не само отказа си, както е сега. Хората трябва да обсъждат тези неща в семействата си и в случай, че се случи най-лошото на близките им ще бъде много по-лесно”, каза д-р Сибила Маринова.

Присъстващите на отбелязването близки на донори и един от болните със спасен живот и трансплантирано сърце поискаха да бъдат направени промени за да получат двете страни правото да се запознават. Според сега действащите медицински закони близките на донора нямат право да получат никаква информация за самоличността на хората, чийто живот техният починал роднина е спасил с органите си.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.