Теменужка Петкова
СНИМКА МОНИТОР
Предлагането на електричество по-голямо от търсенето

Променят закон заради скъпия ток за бизнеса

ИВАН ПЕТРОВ - вторник, 09-01-2018 - 07:57

Дават пълномощия на КЕВР да следи за картели на свободния енергиен пазар

До края на седмицата ще бъдат подготвени законодателни промени, откриващи възможност за прилагане в България на европейския регламент REMIT, който дава повече права на регулаторните органи да контролират търговията на едро с електроенергия и да разследват за изкривявания на пазара. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Регламентът е приет от ЕС още през 2011 г., но не е пренесен в нашата нормативна уредба, защото нямало енергийна борса.

Тя припомни, че от 1 януари цялата търговия на ток у нас минава през борсата и за това

контролът върху нея трябва да бъде засилен,

като с редакцията в закона ще се даде възможност КЕВР да упражнява такъв контрол. „Промените ще бъдат предмет и на обществено обсъждане“, добави тя.

Петкова коментира и ситуацията на свободния енергиен пазар в последните седмици. По данни на потребители новите договори, които им предлагат търговците на енергия, са с между 30% и 60% по-високи цени на електроенергията. В същото време няма причина за това повишение, защото на пазара се предлага достатъчно електроенергия, а цените на големите производители - АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2, са повишени с около 5% за последните 9 месеца. Министър Петкова призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи - в случая Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която

да провери дали има спекула, картели

или други непозволени от закона споразумения между участниците.

„Държавата не може да регулира договорните отношения на свободния пазар“, каза Петкова и припомни, че токът е стока, цената й се определя на пазарен принцип и трябва да свикнем да търгуваме с нея.

Тя бе категорична, че недостиг на електроенергия у нас няма. Националната електрическа компания (НЕК) от началото на годината е предложила на борсата 70 хил. мегаватчаса. Продадени обаче са едва 19 хил. мегаватчаса.

Теменужка Петкова обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители за да бъде потърсена причината за изкривяването на пазара.

.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.