Още 6 случая на морбили

10-месечният Ставри починал от тежък ларингит

ЕЛИ КРУМОВА - понеделник, 10-04-2017 - 13:56

42-ма са болните от средата на март до момента, 21 от тях са доказани с лабораторни изследвания

Болният от морбили 10-месечен Ставри Батишев от пловдивския квартал „Столипиново” е починал заради усложнение от тежък ларингит. Момченцето не е можело да диша и е посинявало в опит да си поеме дъх. Въпреки усилията на лекарите, малчуганът не е могъл да бъде спасен. В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки предприетите реанимационни действия бебето починало, а в мъката си близките му – дядо му Рангел Рангелов и бащата Яшар Батишев, обвиниха медиците. Според тях лекарите не са обърнали достатъчно внимание на Ставри и поради тази причина момченцето е издъхнало. От болницата категорично опровергават това с информацията, че за малкия пациент са били положени абсолютно всички грижи, правени са му инхалации, изследвания и консултации със специалисти.

Ставри бил приет в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги” на 29 март със симптоми на морбили, висока температура и посиняване. Имал е по няколко пристъпа на затруднено дишане на ден. Тъй като бебето било само на 10 месеца, все още нямало задължителната ваксина за морбили, която се прави на по-късен етап. В болницата, като негов придружител, била майка му, която казвала на лекарите, че не знае дали самата тя е имунизирана. Наред с инфекциозното заболяване детето имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема от лекарите за усложнение. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит.

Медиците от Инфекциозна клиника направили на бебето графия на белите дробове, но не установили пневмония. То било консултирано с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации, съобщават от Инфекциозна клиника.

Още 6 нови случая на заболели от морбили са били приети в Инфекциозната клиника в почивните дни. От РЗИ – Пловдив отказаха да съобщят годините на новоприетите и от кои населени места са. С последните случаи общо болните от морбили от Пловдив и съседните села от средата на март до момента са 42. Част от тях са вече изписани, а според лекарите останалите в болница са в добро състояние. При 21 от случаите морбилито е било доказано с лабораторни изследвания. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.