Влезе в действие призивът на ИД за атентати преди Рамадана

Мохамед Халаф, журналист - неделя, 04-06-2017 - 17:37

Според мен сегашният терористичен акт в центъра на Лондон не се различава по нищо от предишните в различни европейски столици и арабски и мюсюлмански държави. Знаете, че в Египет също имаше атентат срещу християни, където бяха убити над 15 души и десетки ранени. Ако си спомняте преди Рамадана „Ислямска държава“ излезе с писмо към всички, които споделят убежденията й, и ги призова да извършват атентати срещу неверниците. Бе споменато, че няма значение как ще бъде извършено това - с използването на ножове, взривни вещества, камиони и др. Така че не съм учуден от сегашния терористичен акт в Лондон. Дори на някои може да им прозвучи странно, но очаквах това да се случи отново, и то точно там. Причината е, че вече години наред британските правителства винаги са поддържали система за даване на закрила на издирвани от държавите си ислямисти. Великобритания обаче изисква от тях документи, че тези хора са уличени в екстремизъм, за да ги предаде на съда. В същото време според докладите на британската вътрешна сигурност в Англия има около 23 000 екстремистки граждани от арабски и мюсюлмански произход. 3000 от тях са причислени в списъците за най-опасни екстремисти. Забележете нещо интересно. Арестуваните за съучастие в терористичния акт в Манчестър 17 души са на около 21-25 години и всички са родени в Англия. Те са деца на семейства, избягали в Англия от Либия, когато там управляваше Муамар Кадафи. Всъщност предишната атака няма британски характер, а по-скоро международен, защото преди това атентаторът е бил в Либия и Германия. Тогава бягаха предимно ислямисти, които принадлежат на т.нар. Либийска бойна група, която е клон на „Ал Кайда“. В момента тази организация има участие във властта в Триполи. В същото време тези хора са с двойно гражданство, защото голяма част от техните семейства са се завърнали в Либия. Младежите се завърнаха радикализирани.

Трябва да знаем и че тези атаки ще бъдат ежедневие, защото „Ислямска държава“ губи територии в Ирак и Сирия. Операцията, подкрепяна от международната коалиция и американската армия, вече продължава седем месеца в Мосул. Избягалите от бойните действия в Ирак ще попаднат в капаните на международната коалиция. В столицата на ислямския халифат Ракка в момента Отрядите на народната защита, подкрепяни от американците, имат достатъчен контингент в Сирия. Бяха дадени оръжия, различни танкови и други ракетни системи. Те напредват към Ракка. Единият фронт е само на 3 км от Ракка, вторият е на 7 км, а третият-на 15-20 км. Трябва да очакваме и падането на Ракка. Сред чуждестранните бойци има 5000 европейски. Не се знае колко от тях са се завърнали. Преди две седмици Интерпол съобщи, че все още има 14 000 живи чуждестранни бойци и се очаква те да се завърнат в страните си. Един от коридорите за завръщането към Европа е през Турция и евентуално България. Затова на границата ние трябва да сме много бдителни, тъй като тези хора може да влязат у нас като бежанци. Заплахата идва от там, че европейските служби за сигурност нямат данни за голяма част от тези хора, а ние не можем да спираме всеки без предварителна информация, че някой е издирван. Така че контролът трябва да се затегне.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.