Прокуратурата иска проверка за масовата смърт на делфини

агенция Монитор - четвъртък, 13-07-2017 - 17:43

Върховната административна прокуратура сезира Министерството на околната среда и водите във връзка с появилите се отново твърдения на псевдоеколози за зачестили случаи на масова смъртност на китоподобни в българското Черноморие. От държавното обвинение съобщиха, че се касае за множество открити мъртви тела на делфини от видовете „моткур“, „афала“ и „обикновен делфин“, които са защитени видове от Закона за биологичното разнообразие.

Министерството на околната среда и водите ще проверява дали има закононарушения във връзка с твърденията за необичайна масова смъртност на морските бозайници. Целта на проверката е да бъдат установени всички случаи на умрели китоподобни на територията на българското Черноморие и причините за това. Ще се проверява дали има нарушения на законовите разпоредби, които гарантират защита на делфините и другите китоподобни и какви действия са предприети за санкциониране на нарушителите.

Миналата година беше извършена поредна така проверка, която показа, че мъртвите риби са загинали от шарка, а броят им не е необичайно висок, както се пробваха да го изкарат псевдозащитниците на природата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.