15 кг. тумор извадиха от корема на 68-годишна

Ели Крумова - понеделник, 19-06-2017 - 15:54

15-килограмов тумор извадиха хирурзи от пловдивска частна болница от корема на 68-годишна жена от Кърджали. Огромното образувание било с размери 30 на 40 см, съобщи шефът на хирургичното отделение д-р Цвятко Имирски. Операцията е продължила 5 часа и е била в екип с лекарите от отделението по урология на болницата.

Пациентката потърсила медицинска помощ едва преди няколко дни. Тя отишла на преглед в Кърджали, където установили, че в корема й има голям тумор. Изследванията в пловдивската болница потвърдили диагнозата. Скенерът установил, че туморът е ретроперитонеален, т.е. разположен бил между гръбнака и коремната кухина, избутвал всички органи и притискал големи кръвоносни съдове и уретера, заради което бил поставен стент, заяви д-р Имирски. Решението на екипа било туморът да бъде отстранен възможно най-бързо. Въпреки че образуванието е прораснало към матката и яйчниците, медиците го отстранили напълно. Пред лекарите пациентката признала, че започнала да чувства неразположение преди около 10 години. Оттогава коремът й започнал да се подува, но жената си мислела, че пълнее заради възрастта си. Потърсила лекари чак, когато започнала да има затруднения с дишането. Според д-р Имирски случаите на големи тумори в корема се увеличават в последните години. Причината е непълната или липсваща профилактика. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.