Културният център се очаква да се появи най-рано след година пред ТУ София.
На концерт пред зала „Христо Ботев“ в София

Събират с песни пари за културен дом в Студентски град

Гергана Николова - петък, 13-10-2017 - 16:15

Изложби, танци и по-голяма библиотека ще намерят място в нов център пред Техническия университет

Възпитаниците на Националната музикална академия, популярният рапър Уош МС и поп звездата Теди Кацарова ще вземат участие в благотворителния концерт пред зала „Христо Ботев“ в София тази вечер от 19 ч. Каузата, зад която застанаха младите таланти, е изграждането на културен център на територията на столичния Студентски град.

„Ако променим средата, в която живеят,

 

можем да променим и техните навици

 

категорична е Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) у нас. Тя подчертава, че появата на подобен център е изключително необходима с оглед на това, че на територията, на която е съсредоточена значителна част от студентската младеж, липсва пространство за осъществяване на културни и творчески дейности. Това, от своя страна, води до бума на дискотеките.

Именно обитателите на региона застават начело на идеята, като според първоначалните планове новопостроеният център ще се разпростира пред Техническия университет. Проектът е подкрепен от още от кмета на района Димитър Дилчев и Съвета на ректорите.

„Студентите ще имат възможност сами да се включат в създаването на културния център. Всеки, който изяви желание, ще може да участва според собствените си специалност и талант – било то с интериорен дизайн, музика или нещо друго“, обясни още пред „Монитор“ Вангелова. По думите й в най-оптимистичния вариант, проектът ще бъде реализиран в рамките на година, а

 

необходимите средства са в размер на 2 милиона лева.

 

На територията на културния дом пък място ще намерят изложби, танцувални клубове, както и по-голяма библиотека. От НПСС са категорични, че отговорните институции трябва да толерират и насърчават изграждането на културни и общочовешки ценности сред студентите, като посочват, че това следва да бъде прието за национална политика.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.