Предложение за съкращаване на евродепутатите след Брекзит

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 14:20

Броят на евродепутатите може да бъде съкратен от 751 на 700, след като Великобритания напусне ЕС. Това предложение бе представено от комисията на Европейския парламент по конституционни въпроси.
Отбелязва се, че според договора за ЕС броят на евродепутатите е до 751, като всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 евродепутати. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.
Парламентарната комисия предлага 22 от местата на британските евродепутати да бъдат преразпределени между държавите от ЕС, а останалите 51 места да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред, както и за евродепутати, избрани с пряко гласуване от общоевропейска листа.
Ако бъдат възприети, промените ще засегнат разпределението на местата в ЕП след изборите през 2019 година. Не се предвижда нито една държава от ЕС да изгуби от досегашния си брой места в ЕП, но някои държави ще получат допълнителни бройки. За да влязат в сила, промените следва да бъдат одобрени единодушно от Европейския съвет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.