НАСА създава земна атмосфера на Марс

Агенция Монитор - понеделник, 06-03-2017 - 10:37

Учени от НАСА проучват възможността за създаване на изкуствено магнитно поле на Марс. Целта на своеобразния магнитен щит ще е да защитава Червената планета от опустошителната слънчева радиация. Така планетата ще може с течение на времето да създаде свой атмосферен слой или да премине към тераформиране – формирането на благоприятен за живот климат, пише в. „Дейли Мейл”. Идеята принадлежи на планетолога Джим Грийн. Той предлага създаването на магнитен щит между Слънцето и Марс, като той би представлявал огромен електрически дипол, който ще генерира магнитно поле, достатъчно да защити Марс от потоците от космически частици. Структурата на силовото поле предполага, че Червената планета ще се окаже в тунел, формиран от силовите линии на защитното поле.

Щитът трябва да заеме точката L1 – точката на Лагранж върху правата, съединяваща Марс и Слънцето. Според Грийн с течение на времето това магнитно поле ще способства за формирането на атмосфера на Червената планета.

Учените смятат, че преди милиарди години Марс е имал свое магнитно поле и атмосфера. След неговото изчезване силните слънчеви ветрове буквално са отнесли атмосферния слой.

Връщането на атмосферата на Марс ще позволи затопляне на планетата средно с поне 4 градуса по Целзий, което ще активира топенето на въглеродния диоксид. Това от своя страна ще породи парников ефект, подобен на този на Земята.

„Ще се опитаме да трансформираме Марс по естествен начин”, обяснява концепцията Джим Грийн от НАСА и допълва, че на този етап създаването на планетарно магнитно поле е по-скоро хипотетично.

Според изчисленията на Грийн няколко година след появата на защитното поле, атмосферното налягане на Марс може да достигне половината но това на Земята. Тоава ще се случи именно заради наличието на парников ефект и тогава ще започне топенето на полярните шапки и за стотици милиони години ще се стопи една седма от океаните на планетата. Ученият смята, че идеята му може да бъде реализирана към средата на този век.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.