Измерване на вътрешноочното налягане да става да пъти годишно
Yandex

Над 80 000 с глаукома, плащат за скъпи лекарства

Силвия Николова - четвъртък, 12-10-2017 - 15:55

81 109 са диспансеризираните с глаукома в България. Новооткритите случаи от началото на годината до 1 септември са 2622, съобщиха от Пациентската организация „Глаукома“.

Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома, с ясни предскринингови критерии. Такъв скрининг три пъти повишава откриваемостта на заболяването, отколкото масовият, в който се преглеждат всички. Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Около това становище се обединиха специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата. Заболяването е От март до октомври т.г. специалисти в над 30 населени места извършиха безплатни прегледи на близо 2500 души. Участниците в скрининга бяха подбрани по рискови критерии. При 25% бе открито повишено вътреочно налягане – основен рисков фактор за глаукома.

Мерете си вътреочното налягане редовно - както си мерите кръвното“, призова Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома“. Доц. Наталия Петкова, основател на Българско глаукомно дружество, посочи, че диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочно налягане, необходими са допълнителни изследвания, които обаче са скъпи.

Здравната каса да ги поеме, както и да плаща на 100% лекарствата за глаукома, настоияват от пациентската организация.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.