Дупничани си създадоха квартал в Италия

НАП и МВР удариха над 30 автокъщи в Дупница

Северина Иванова - вторник, 08-12-2015 - 15:56

НАП и МВР удариха над 30 автокъщи в Дупница рано сутринта. В хода на проверката са фирми, които предлагат автомобили на борсите край Дупница. В акцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили. Съдействие оказват и автопатрули на вътрешното министерство. Задачата на съвместните екипи е установяване на произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

Инспекторите на НАП вече са осъществили предварителна проверка на повечето търговски дружества, които продават автомобили в Дупница. При констатирани отклонения от данъчния режим ще се извършват ревизии.
Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача /физическо лице/ и собственика на автомобила в чужбина. По този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, нямащи нищо общо с пазарните цени. Често срещана е схемата на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които в последствие се ремонтират и продават в България. Съвместните проверки продължават.

За никой не е тайна, че почти във всяко семейство в Дупница има по един родственик в Италия. От там постоянно се пращат автомобили, а бизнесът с продажба на коли издържа десетки семейства в града на барикадите. Не случайно в Италия има и цял създаден квартал, наречен Дупница, коментираха местни жители.