Надуването на цените от търговците става във времето на най-голямо изобилие на пазара, твърдят родни фермери.
МОНИТОР
Производители търсят купувачи през нета

От полето до магазина доматите поскъпват 10 пъти

ВАСИЛ НАНЧЕВ - вторник, 05-04-2016 - 10:00

С бюрократични номера съседите си затварят пазара за нас

Доматите ще поскъпнат от полето до магазина около 10 пъти, и то във времето на най-голямо изобилие от този зеленчук - в началото на лятото, прогнозират родни земеделци.

Според Георги Кафтанов, председател на Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад”, в пика на производството на домати те се изкупуват по около 30 ст. от фермерите, а се продават в магазините по 3 лв. Реално е за най-качествените домати

 

цената на дребно да е максимум около 2 лв.

 

смята той. По думите търговците удрят както производителите, така и крайните потребители. Браншовикът прогнозира, че ако и това лято продукцията на българските производителите бъде изкупувана почти за без пари, то те ще фалират. „Точно, когато имаме най-много домати, е и най-големият внос откъде ли не, който подбива цените. Не сме срещу стоката от чужбина, а против контрабандата и вноса на некачествени плодове и зеленчуци”, заяви браншовикът.

Според него контролът по границите ни е много слаб, като се почне от китайския чесън и се стигне до египетския копър. От съседните страни вкарват стока дори, без да я декларират на границата. „Отделно вносът е по занижени цени на фактурите - под 10 евроцента за кило домати.

 

Сигурно има измама и с ДДС

 

щом си позволяват да продават на борсите у нас на ниски цени”, каза още Кафтанов. „В същото време е невъзможно наши градинари да отидат и да си пласират стоката си например на борсата в Солун. Там ще им поискат толкова документи, че докато ги изкарат, доматите ще се скапят”, обяснява той.

Мариана Милтенова, говорител на Националния съюз на градинарите в България, смята, че неприлагането на нетарифни ограничения, с което да се защитят родните производители от огромния субсидиран внос, ги обрича на изчезване.

„За това в последните години непрекъснато намалява броят на хората у нас, занимаващи се с производство на плодове и зеленчуци. За последните 5-6 години производството у нас на моркови, краставици, пъпеши, дини е паднало 10-15 пъти”, обясни Милтенова.

 

Ниските субсидии са другият основен проблем

 

на българските градинари. За оранжерии за зеленчуци на година България получава от ЕС само 5 млн. лв. За 2016 г. ще дават около 1000 лв. на декар, което е крайно недостатъчно. Тези пари ще стигнат на земеделските производители да си платят само осигуровките. В същото време във всички останали страни от ЕС фермерите получават по-големи субсидии, смята Георги Кафтанов.

За да намерят изход от ситуацията, от миналата година от Националния съюз на градинарите в България са пуснали онлайн платформа, където производители могат да предлагат стоката си в интернет, а търговци да обявят какво търсят. „Интерес към нея има и от много съседни страни”, твърди Милтенова и добавя, че сайтът ще бъде представен до края на месеца в Букурещ.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.