Кметове искат да събират глоби за нарушения на пътя

Агенция Монитор - понеделник, 18-12-2017 - 10:01

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители – това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. Той е подкрепен и от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов. 
Идеята е кметските администрации да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар. В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират, аргументираха се двамата пред bTV.
"Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините", каза Тодоров. 
Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила – при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати. 
"Санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари", коментира пък Камбитов. 
"Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент", уточни Тодоров. 
"Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права", посочи и Камбитов. 
Според кмета на Стара Загора са необходими промени и при общинската полиция, защото в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде – служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.