СНИМКА PIXABAY.COM
ЗА 2 МЕСЕЦА

Руските милиардери станаха по-богати с 27%

Агенция Монитор - четвъртък, 02-03-2017 - 09:14

След избирането на Тръмп състоянието им отчита ръст от една десета

Съвкупното състояние на руските милиардери за първите 2 месеца наодината се увеличило с 26,9 на сто, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index (BBI), цитирани от „Прайм”. Индексът отчита стойността на акциите и данните т официалните отчети на компаниите, в които милиардерите имат дялове.

Основателят на USM Holdings Алишер Усманов е увеличил капиталите си от началото на годината с свой капитал с 1,2 млрд. долара до 14,1 милиарда. Президент "Русал" Олег Дерипаска е станал по-богат през януари и февруари с 521,3 млн. долара. Основният акционер в Магнитогорския металургичен комбинат (ММК) Виктор Рашников е увеличил състоянието си с 900,3 млн. долара. Богатството на председателя на съвета на директорите Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК) Владимира Лисина за периода е скочило с 850,2 млн. долара.

Ръст на състоянието си отчитат и собственикът на "Еврохим" Андрей Мелниченко - със179 млн. долара, шефът на група "Ренова" Виктор Векселберг  - с 404,8 млн. долара. Олигархът Михаил Прохоров е увеличил капиталите си с 303,7 млн. долара, Михаил Фридман - с 185,9 млн. долара, Роман Абрамович - с 52,6 млн. долара, а Герман Хан - с 118,8 млн. долара. От началото на годината Алексей Кузмичев е забогатял с 88,3 млн. долара, Дмитрий Риболовлев - с 39,8 млн. долара, Леонид Михелсон - с 348,9 млн. долара.

Трима от милиардерите на Русия обаче за последните 2 месеца са отчели спад в капиталите. Най-голямо - 551,8 млн. долара е обедняването на президента на „Лукойл” Вагит Алекперов. Състоянието на Алексей Мордашов пък е паднало с 362,8 млн. долара, а на Геннадий Тимченко - с 26,8 млн. долара.

Според BBI, след избирането на 20 ноември на Доналд Тръмп за президент на САЩ съвкупното състояние на руските олигарси е нараснало с 10,5% (с 24,4 млрд. долара) до 256 млрд. долара.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.