10 бона глоба за авиокомпания, отказала данни

Ново звено в ДАНС ще дебне за терористи във въздуха

Мина Маринова - сряда, 18-11-2015 - 15:20

Ново звено в Държавна агенция „Национална сигурност” ще следи за терористи, които опитват да се промъкнат на наша територия по въздух. Това предвиждат поправки в закона, уреждащ работата на родното ФБР, които бяха приети на първо четене в комисията по вътрешна сигурност в НС. Въпросното звено ще събира данни за всички пътници, които влизат и излизат от наша територия по въздух и ще ги обработва с цел контратероризъм, борба с трафика и други престъпления. Всички авиокомпании се задължават да предават информация за имена, дата на раждане, адрес и националност на пътниците най-късно до 48 часа преди полета, както и непосредствено преди него. В поправките е разписана глоба до 10 000 лв. за превозвач, който не изпълни това изискване.
„Звеното оперативно може да заработи през юли догодина след провеждане на съответните тестове”, уточни пред депутатите шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Той посочи, че по подобни проекти работят 14 държави от ЕС, като по-напред от нас били само Великобритания и разтърсваната от терористични атентати Франция.
Георгиев отчете още пред депутатите, че бюджетът на ДАНС за догодина ще се увеличи с 4 млн. лв. за по-добро обезпечаване на дейностите.