КЗК отряза украинците за поддръжката на МиГ-29

Агенция Монитор - вторник, 02-01-2018 - 14:03

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на украинската компания "Украинмаш" за спиране на поръчката за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Всъщност КЗК оставя без уважение искането на фирмата, като определението е от 29 декември 2017-та. Така се дава възможност на военното ведомство да продължи преговорите с единствената избрана от него фирма - руската РСК „МиГ“. Решението обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в срок от 3 дни. Военното министерство отдели около 82 млн. лева за ремонта на миговете. Министерството избра процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз и произвежда оригинални резервни части.

Още на 20 декември ведомството съобщиха за жалбата, а министър Красимир Каракачанов определи обжалването на процедурата като саботаж. Той дори поиска промени в Закона за обществените поръчки, с които да се да ограничи възможността фирми без интерес да обжалват сделки за националната сигурност.

В резултат на блокираната процедура на практика предвидените средства се връщат в държавния бюджет. Така на 29 декември, докато чакаше решението на КЗК обаче, кабинетът разпредели около 53 , 4 млн. лв за отбраната и парите за МиГ-29 отидоха за поддръжка военните летища и ремонти на сгради на военните училища.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.