Шефът на УМБАЛ "Пловдив" доц. Георги Йорданов (вляво) и началникът на отделението по урология доц. Димитър Шишков

Инвестират 9,5 милиона в нов спешен център в УМБАЛ „Пловдив”

Ели Крумова - вторник, 28-02-2017 - 14:20

Мащабен проект за ново спешно отделение за 9,5 милиона лева са подготвили в УМБАЛ „Пловдив”, съобщи директорът на здравното заведение доц. Георги Йорданов. Центърът ще бъде разположен на първия етаж на мястото на сегашния хранителен блок. Предвидена е най-съвременна апаратура, като тук ще работят при пълна заетост 25 човека, уточни доц. Йорданов. По думите му от болницата вече са подали проекта в Министерството на здравеопазването, където ще текат тази година обществените поръчки. Стойността за обновяване на отделенията по спешна медицина в страната е 85 млн. евро.

През февруари болницата работи при пълна заетост на базата, приемното отделение е препълнено, казаха лекарите. Преобладават болните за лечение на дихателната система, но пациенти са настанени и в урология, нефрология, УНГ и други.

Според доц. Георги Йорданов системата за пръстовите отпечатъци пречи за бързото приемане на заболелите. Особено, когато случаят е спешен, лекарите първо искат да си свършат работата и да спасят пациента. „Разбирам и Здравната каса, че отказва да плати лечението при пропуск на неговото чекиране, затова удачното решение на проблема е да бъде въведена електронната здравна карта”, заяви директорът на университетската болница в Пловдив.

Във вторник УМБАЛ "Пловдив" получи 25 болнични легла от висок клас за 50 000 лева, съобщиха още доц. Йорданов и доц. Димитър Шишков, началник на отделението по урология. Леглата са дарени от Малтийския кръст. Доц. Димитър Шишков, с чието активно съдействие е доставено болничното оборудване, каза, че във време на финансова криза жестът на дарителите е особено ценен. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.