Поискаха оставката на шефа на СМГ, сезираха прокуратурата

Директор се барикадира в училището си (ОБЗОР)

Мила Мишева - четвъртък, 24-08-2017 - 19:08

Родителите протестираха, пред гимназията имаше и полиция

Скандалите в Софийската математическа гимназия стигнаха до екшън, който се разигра днес пред сградата на училището. От сутринта родители се бяха събрали на протест, а по-късно образователният министър Красимир Вълчев заяви пред „Монитор“, че с негово съгласие шефката на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева е поискала оставката на директора на гимназията Антони Стоянов. По-късно протестиращи родителите пък заявиха, че директорът се е барикадирал в сградата на СМГ, не е излизал там от вторник и скрил печата за заповеди. Шефката на Регионалното управление по образование обясни пред „Монитор“, че по повод тази версия са поискани записите за видеонаблюдение, които обаче още не били получени.

Причината за поисканата оставка е създалото се напрежение между родители, учители и ученици във връзка с уволнена учителка по математика и други преподаватели, чиито договори не са подновени.

Образователният министър обясни, че директорът на СМГ е отказал съдействие за потушаване на конфликтите, въпреки многократните призиви. В момента няма как Стоянов да бъде уволнен, защото, макар че се разпорежда в гимназията се води в годишен платен отпуск. По-късно от просветното министерство обясниха, че директорът отказва да подаде оставка.

Срещу Стоянов са подадени сигнали до прокуратурата, свързани с уволнените учители и отказ на достъп до сградата.

Родителите останаха пред училището до късния следобед. На място бяха пристигнали пристигнали шефката на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева, зам- министърът на образованието Деница Сачева, които бяха допуснати в сградата. Пред сградата на СМГ бяха дошли и полицаи, а в двора на гимназията имаше и следи от хвърляни домати.

Родителите разказаха още, че Антони Стоянов излезнал отпуска от 8 до 25 август и издал заповед, с която го замествал г-н Ивайло Ушагелов. Заместникът решил да послуша родителите и да върне въпросните учители на работа. След това обаче се оказало, че Стоянов е пуснал заповед, която според родители е със задна дата, с която заместник всъщност била Десислава Рачева. Целта била по този начин да се възпрепятства връщането на учителите на работа. Кастрева заяви от своя страна, че вече е отменила втората заповед и в момента официално изпълняващият длъжност директор е Ивайло Ушагелов.

За проблемите в СМГ стана ясно още през юли, когато родители събраха подписка в подкрепа на дисциплинарно уволнената учителка по математика Петя Тодорова, както и на други преподаватели, които останали без подновени договори. Според нея било необяснимо как може да бъдат отстранени учители, при които децата ходели с желание в часовете и родителите били доволни от тях.

"Не мога да приема директор, който губи диалога с учители,  родители,  ученици. За мен такъв директор просто няма място в училище", заяви по повод казуса и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.